Prawdziwe
włoskie przepisy
Walter Cherubini to prawdziwy mistrz pizzy. Nie tylko
stworzył silną markę, pod którą dzieli się
z restauratorami zdobytym doświadczeniem
w przygotowywaniu tego włoskiego przysmaku.
Pokazuje także, jak w zaciszu własnej domowej kuchni
stworzyć niesamowicie smaczną pizzę i inne specjały
włoskiej kuchni.
Niesamowicie esencjonalny i gęsty sos pomidorowy
Tajemnicą dobrej pizzy, poza ciastem, jest również sos. I wiadomo to nie od dziś, że najlepszy będzie domowy, z prawdziwych pomidorów.
Odpowiedni gatunek to podstawa
DO DOBREGO SOSU MUSZĄ BYĆ UŻYTE NAJLEPSZE, DOJRZAŁE, SŁODKIE POMIDORY. DODATKOWO JESZCZE GATUNEK ODPOWIEDNI DO ROBIENIA SOSÓW. WIĘKSZOŚĆ Z NAS NIE MA SZANS TAKICH POMIDORÓW DOSTAĆ, WIĘC NAJLEPIEJ WYKORZYSTAĆ WYSOKIEJ JAKOŚCI POMIDORY Z PUSZKI, KTÓRE STANOWIĄ NAJLEPSZĄ BAZĘ WSZELKICH WŁOSKICH SOSÓW. SĄ TO ODPOWIEDNIE GATUNKI, DOJRZEWAJĄCE W SŁOŃCU, PEŁNE SMAKU, KTÓRY ZOSTAŁ W ODPOWIEDNIM MOMENCIE ZAMKNIĘTY W PUSZCE.
Czas, czas i jeszcze raz czas…
PRZY ROBIENIU SOSU DO PIZZY WAŻNY JEST CZAS JEGO PRZYRZĄDZANIA – TRZEBA MU DAĆ OK. 40 MINUT DO 1 GODZINY, BY ODPAROWAŁ I STAŁ SIĘ ODPOWIEDNIO GĘSTY, BO NIE CHCEMY ROZMOCZYĆ NASZEJ PIZZY. POZWÓLMY MU ODPAROWAĆ NA BARDZO WOLNYM OGNIU. NASTĘPNIE ZMIKSUJMY SOS BLENDEREM, BY ŁATWIEJ BYŁO GO RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZIĆ NA PIZZY.
Odpowiednie przyprawy dla smaku
PODSTAWOWĄ PRZYPRAWĄ W SOSIE JEST OREGANO, NATOMIAST MOŻNA DODAĆ TEŻ INNE ZIOŁA, JAK BAZYLIA, CZY TROCHĘ TYMIANKU. OCZYWIŚCIE JEŚLI NIE BĘDZIE ICH PÓŹNIEJ NA WIERZCHU PIZZY. O TYM, CZYM DOPRAWIAMY SOS, PAMIĘTAJMY ROBIĄC DWIE NAJPROSTSZE PIZZE CZYLI MARINARĘ I MARGHERITĘ. BOWIEM DODATKI DO MARINARY TO POMIDORY (SOS), OREGANO, CZOSNEK I OLIWA, NATOMIAST DO MARGHERITY: POMIDORY (SOS), MOZZARELLA, BAZYLIA I OLIWA.